Wimtalk Podcast

2019 - 2024 6 seasons - 41 episodes

1 dag 14 uur 34 minuten total length

Speaker

Gedachten, interviews en studies rondom godsbeelden, geloof, ongeloof, spiritualiteit, universalisme, christendom, en Bijbel. Deze podcast is een productie van de stichting In Perspectief.

Sorteer Andersom

1

Vragen aan God: Kan God een vrouw zijn of is het een man?29 minutes

Publication: 5 months ago

In deze nieuwe serie behandelen we echte vragen van leerlingen aan God. De vragen zitten in een grote pot. Aan het begin van de podcast trekken we een vraag. Voor ons zijn de vragen ook een verrassing. In deze podcast een gesprek over de bovenstaande prikkelende vraag.

Benieuwd of je met onze gedachtespinsels wat uit de voeten kan.


2

Verlangen en het recht van de underdog, over identiteit...46 minutes

Publication: 4 months ago

In deze lezing bij de Keistadkerk in Amersfoort spreek ik over identiteit. Over wat is de kern van bewustzijn. Wat vormt je ‘zelf’. In hoeverre ben je een onafhankelijk individu?

Wat voor licht werpt hier het Joods-christelijke denken op? Hierbij spelen de eerste hoofdstukken van het oude boek Genesis een sleutelrol.

(gehouden op 28 januari 2024)

3

Vragen aan God: Pluk de dag of memento mori?42 minutes

Publication: 4 months ago

In deze serie behandelen we echte vragen van leerlingen aan God. De vragen zitten in een grote pot. Aan het begin van de podcast trekken we een vraag. Voor ons zijn de vragen ook een verrassing.

"Pluk de dag of memento mori?

Is er schoonheid in het leven of in de dood? Tijdens de middeleeuwen leefden de christenen voor een goed leven na de dood, maar tijdens de renaissance begonnen de mensen het leven te koesteren. Hoe denkt God hierover?"


4

Worden wie je bent, wat is een mens?01 hour 01 minutes

Publication: 3 months ago

Misschien wel een van de belangrijkste vragen: “Wat is een mens eigenlijk?” Een individu? Een klomp cellen? De uitvoering van je brein? Een knooppunt van relaties?Bedacht, of spontaan ontstaan?Ben je eigenlijk vanaf je begin al ‘mens’, of word je langzaam steeds meer ‘mens’?Kun je mens zijn in je eentje, of heb je daar anderen bij nodig? Allemaal vragen die in deze podcast langs komen. Een gesprek tussen Peter en Wim Hoogendijk. Live opgenomen met een mooie groep mensen, ergens in Soest.

 


5

Vragen aan God: Hoe kan ik weten dat de God van het christendom de god is en dat de god van een ander geloof dat niet is?32 minutes

Publication: 2 months ago

Boeiende vraag. Het paste niet in het aantal karakters van de titel maar de vraag van deze leerling is nog een stuk langer. Hier volgt de volledige vraag:

"Hoe kan ik weten dat de God van het christendom de god is en dat de god van een ander geloof dat niet is. Hoe weet ik welke stroming ik moet volgen. Door andere christenen die meer haten dan liefhebben voel ik mij verder van God, hoe kan ik hier mee omgaan?"

Het leverde aan de keukentafel weer een interessant gesprek op.

Benieuwd of je er iets mee kunt...

6

Op zoek naar een (ver)nieuw(d) verhaal....01 hour 21 minutes

Publication: 1 month ago

In deze podcast praten Peter en Wim Hoogendijk samen met onze gast Prof. dr. ir. Krijn de Jong (emeritus hoogleraar anorganische chemie aan de Universiteit van Utrecht) over het nieuwste boek van Stefan Paas, ‘Vrede op aarde, over heil en redding in deze tijd’. Een boeiend boek waarin hij uitgebreid en scherp analyseert waarom het oude christelijke verhaal steeds minder landt in onze samenleving. Zijn conclusie is dat we behoefte hebben aan een nieuw verhaal.

Deze conclusie is het startpunt van ons gesprek. Wat was dan precies dat oude verhaal? Stefan Paas geeft in zijn boek een aantal voorzetten tot een vernieuwd verhaal. Met elkaar gaan we hierover uitgebreid in gesprek. We vinden veel herkenning in het boek van Paas en tegelijkertijd schuren we er op een aantal punten stevig tegenaan. Paas gaat uit van drie oude christelijke modellen, Krijn en Wim komen nog met een model 4 en 5.

Al met al een boeiend gesprek, waarin het onder meer gaat over: duurzaamheid, hemel en hel, redding, rechtvaardigheid en vreugde. Het eindigt met een hoopvol verhaal voor de toekomst van onze planeet en de mens.


7

Mensbeelden01 hour 01 minutes

Publication: 3 weeks ago

Alweer een tijdje geleden waren we bij onze vrienden in Groningen, het resultaat van deze ontmoeting is deze live-podcast.

Dit gesprek tussen Peter en Wim is een vervolg van de podcast 'worden wie je bent, wat is een mens'. (ook goed te volgen zonder deze eerst geluisterd te hebben)

Hoe zie je jezelf? Hoe zie je andere mensen? Waarom doe je de dingen die je doet?

Heb je een vrije wil of ben je je brein? Staat alles van tevoren vast in een soort plan van God voor je leven? Waarom sta je elke morgen op uit je bed?

Met elkaar bespreken we verschillende mensbeelden. We proberen bij de kern uit te komen, wie zijn we? Bijna goddelijk? Of bijna niets? Hopeloos of hoopvol?

Je merkt het vragen genoeg. We beginnen de podcast met een korte terugblik op ‘Godsbeelden’.
Alle seizoenen

Season 1 - 2019
Season 2 - 2020
Season 3 - 2021
Season 4 - 2022
Season 5 - 2023
Season 6 - 2024